Autor: 021.rs

Novi Sad
03.09.2016.
21:42 > 21:58
Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Đorđe Stojšić založio se da se u Vojvodini organizuje referendum o simbolima pokrajine.
  • Kriss

    30.09.2016 16:28
    Istina
    Vojvodjani iz vojvodine i stbi iz srbije su dva razlicita naroda zasto ds vam objasnim ja sam licno iz vojvodine sad sam u nemackoj al nikad nisam dole znao sta znaci mrznja ovaj je srbin onaj bosanac onaj madjar neznam zasto al narod iz srbije je nacisticki nastrojen sve. Sto znaju je mrznja i nekom zlo da nacine i zasto biti zajedno sa takim narodom bilo bi lepo da se vojvodina odvoji i da ostane cista srbija
  • V

    07.09.2016 22:45
    @tzv. "Banaćanin"
    a što se vi ugledate na Hrvatsku, tj. istočnu Hrvatsku gde se krše prava manjine? Tj. nije u pitanju ugledanje koliko običan izgovor. Jasno je što se ne ugledate na recimo Istru, jer onda biste i vi morali poštovati ostale sunarodnike drugih nacija. Tradicionalni simboli koji nemaju nikakvu tradiciju (postojali vrlo kratko u istoriji) i uvode se samo da bi vojvođanski simboli bilo još sličniji srbijanskim stvarno nema smisla.
  • Banaćanin

    07.09.2016 20:49
    I bi izbor ...
    Stvarno neznam zašto se neki bune zbog Srpskih simbola u Srpskoj Vojvodini?? Pogledajmo okolne države, Hrvatsku, koja čak ukida ćirilicu u zapadnom Sremu,Baranji,Lici... koji su oduvek bili naseljena većinskim Srpskim stanovništvom, a šta je tek sa Rumunskim delom Banata ili jugu Mađarske ... Dali je neko tim državama mogao dati veto ili savet da ne uvode nacionalne zastave ili simbole??? Ajmo sada LSV-ovci da vidimo šta kažete na to?
  • Vojvodjan

    07.09.2016 17:31
    VVV
    pošto su neki sa zadovoljstvom dočekali da Srba u Vojvodini bude više od 66%, dakle 2/3 većina, nemojte se onda žaliti što je na Kosovu sve manje Srba - "asimilacija je nezaustavljiv proces". Srpski nacionalisti imaju taj problem da vide samo onu nepravdu koja se njih tiče
  • MeNica

    07.09.2016 14:56
    Da...
    Referendum bi trebalo održati, ali o usvajanju najstrožih kazni onih malobrojnih zagovornika vojvođanskog separatizma.
  • Јован Ненад

    07.09.2016 11:21
    Re: V
    Срби су овде били и остали одлучујући фактор.
    И тако ће увек остати, упркос жељама и маштаријама проусташки настројених елемената, који се у Војводини налазе само у траговима.

    Успут, никаквих промена не може бити, јер се Мађари (има их 14%), као једина имало бројнија национална мањина у АП Војводини, масовно исељавају и неће се више враћати у Војводину. тј. само чекају да распродају имовину, када им родитељи не буду више живи.
    Наравно, то нема везе са етничким односима, али има са дељењем пасоша Мађарске овој националној мањини у северној српској покрајини.
    Остали су безначајни, Срба има 68% (66% је двотрећинска већина) и тај број ће се стално повећавати у односу на остале становнике Војводине других националности (Мађари, Словаци, Румуни, Русини, Горанци, Хрвати, и сл.).
    Просто то је незауставлјив процес прородне асимилације.

  • V

    07.09.2016 09:51
    @tzv. "Vojvođanin"
    časove istorije sa preciznim godinama, mesecima, danima, minutima istorijskih događaja držite sami sebi kada pišete pod nekim od ranijih nadimaka. Suština je da su i pre Srba ovde živeli drugi, da je Vojvodina u Srbiji od skoro, da do relativno nedavno u njoj Srbi nisu bili ne samo apsolutna nego možda čak ni relativna većina i da tzv. "tradicionalni" simboli, koji uzgred i nemaju neku tradiciju, zastupaju samo jedan momenat i jednu naciju i mnogi ovo privremeno rešenje neće prihvatiti, a neka nova vlast će ukinuti
  • Vojvođanin

    07.09.2016 07:41
    @V
    Austrija je naseljavala i vladala ovim krajevima pre Srba?

    Jesi li ti završio osnovnu školu?

    Za nepismene poput tebe ovde su živeli Srbi i pre doseljavanja Mađara, koje je započelo 895. a okončano tek 902. godine (kada je nestala Velikomoravska država).

    Kakvu Austriju ti spominješ i još ne znaš da se ona ne pojavljuje na ovim prostorima (sa prvim političkim interesima) pre 1526. godine (tj. bitke kod Mohača), dakle pre 16. veka, a vlast nad ovim prostorom su imali tek posle potiskivanja Turaka na samom kraju 17. veka ili ako želiš precizno 1686.. godine.
    Austrija naseljava ove krajeve od 18. veka, Nemcima, Slovacima, Rusinima i Hrvatima (naselili su ih u manjem broju zapadno od većinskih Srba nastanjenih na prostoru današnjeg Novog Sada (tada zvanog: Ratzenstatt - Racka varoš), odnosno naselja koje je postojalo i pre dolaska austijske vojske..
  • Olga

    07.09.2016 07:08
    Re: Alex
    Lupaš gluposti.
  • Grgolj

    06.09.2016 16:50
    Mi ovom svetom i časnom, istorijskom i višenacionalnom prostoru koji čine Srem, Banat i Bačka i dalje pokušavamo da tepamo Pokrajina. Ćao, nema više. Neka Beograd ozvaniči novo ime: Pokradina.
  • V

    06.09.2016 15:26
    @Irena
    @Irena i svi ostali nadimci pod kojima se krije ista osoba: Srbi su i u takvoj Habzubrškoj monarhiji kakva je bila kao prvo sami želeli živeti jer je bilo bolje nego u Turskoj, a kao drugo, bili su tu pozvani i primljeni od strane Austrije. Ne očekujete valjda da su u 18. veku trebali imati sva prava po najvišim evropskim standardima 21. veka? Kako je bilo u Srbiji, u Vojvodini je bilo puno bolje. Manite se daleke istorije i razmislite šta se dešava sa etničkom strukturom danas na ovim prostorima pod "demokratskom" Srbijom i šta se dešava sa vašim standardom
  • Alex

    06.09.2016 13:48
    komplet
    @sonja
    Da li ti slucajno znas a ne znas gde su se doseljavali nemci u Vojvodini i zasto? E zato sreco moja gl. sto jo to tada bila mocvara i sto je trebalo par generacija tih nemaca da raskrce to i da pretvore u plodno tle.
  • Irena

    05.09.2016 20:09
    Nije nego
    "ne može biti tradicionalno nešto što je postojalo toliko kratko."

    Alo na čemu si ti?
    Ztadicionalano je ono što je najstarije, a ne evrounijatska krpa koja je nametnuta bez tradicije i bez referenduma.
    Dakle, izvaljujete glupost za glupošću, sve u cilju menjanja etničke strukture AP Vojvodine, a na štetu Srba.
    Možete slobodno zapaliti za tim doseljenicima iz "demokratsek "Austrije", ili "Austro-Ugarske" (koju niko nije ni pomenuo), a kojima su Germani otvoreno i neskriveno želeli da depravoslavizuju (pokatoliče, ili protestantizuju) prostor Vojvodine.
    Naslejavali su ovde Nemce, Slovake, Rusine (ali samo unijate, ne i onu većinu paravoslavaca), kao i Mađare.
    Prozelitizam je tada bio nažešći, a pritisak se odvijao preko napredovanja u službi ili uopšte zadržavanja državne službe, tj. morao si preći u katoličku veru.
    Tih godina (18. vek) bilo je masovnog onemogućavanja školovanja Srba, sem ukoliko ne pređu na katoličku veru.
    Šokčenje o kome pričaju i najveći mađarski istoričari, bilo je u velikom zamahu, pa je dovelo i do velikih ratnih sukoba između Srba i Mađara već na samom početku 18. veka.
    Da dobro ste pročitali, uzrok ovih sukoba bili su pokušaji Mađara da pošokče (pokatoliče) Srbe.
    Pogledajte popise stanovništva tih godina, pa ćete naći na primer u Baču gde se svi Šokci izjašnjavaju kao katolici, ali uz redovnu napomenu da su Srbi.

    Ti nasrtaji na Srbe od tebi sličnih istomišljenika trajali su ceo 18. vek, i zbog upravo njega je i 1848. godine nastalo Serbsko vojvodstvo,
  • @Sonja i @Deran

    05.09.2016 18:09
    - -
    Sonja, vama očito smeta samo kad se broj Srba smanjuje, a ne i broj drugih autohtonih naroda koji su u Vojvodini na svome. Ako se tako nešto Srbima dešavalo u nedemokratskoj Austrougarskoj, što se to ostalima danas dešava u "demokratskoj" Srbiji?
    Derane, ne može biti tradicionalno nešto što je postojalo toliko kratko. Sem toga, nije ni demokratski ni reprezentativno. A postoje još kako autonomne regije koje su relativno nedavno "izmislile" svoje simbole. Evo npr. Emilia Romagna i Marche u Italiji, i šta im fali? Svi simboli su morali u nekom momentu nastati. Gde piše da je process nastajanja i nestajanja simbola zauvek završen? Vojvodini treba nešto nadnacionalno, kakva je i ona sama.
  • voya

    05.09.2016 13:08
    L.ajem za S.vi noV.ci
    svaki debeovac svome jatu leti
  • Sonja

    05.09.2016 12:13
    @"veštačko" posrbljavanje
    Pogledajte malo istini u oči, pa šta je radila Marija Terezija u Vojvodini, tj. kako je naseljavala nemce, Slovake, Rusine i Mađare na današnjem prostoru Vojvodine.
    Svakako Austrija nije to radila da bi očuvala postojeću etničku strukturu u Baranji, Bačkoj, Banatu i Sremu, već da bi je nasilno menjala na štetu Srba.
    Raseljavali su Srbe krajem tokom celog 18 veka, terorišući pravoslavno stanovništvo politikom školstva, odnosno prozelitizma.
    Zbog toga su mnogi Srbi bili prinuđeni da se odsele u Rusiju, što je odobrila Austrija, jer joj je bilo u cilju da etnički očisti Srbe i na ove prostore nasele što više Nemaca i drugih naroda iz svog carstva.

    Baš ti istorija ne ide u prilog.
    Kolonizacije Srba posle Prvog i Drugog svetskog rata na žalost nisu nadoknadile ovaj odlazak Srba iz 18. veka.
  • Deran

    05.09.2016 12:02
    @V
    Autonomna regija ne treba nikakve izmišljene simbole, već je trebalo jedine (tradicionalne) da koristi.
    Sve drugo je neistorijsko glupiranje i razbacivanje tuđim parama (čitaj: parama građana Vojvodine).
  • @Sonja

    05.09.2016 09:39
    "veštačko" posrbljavanje
    pošto očito imate podatke o procentima Srba, konsultujte i istorijske podatke o procentima nacija, pa razmislite je li ili nije bilo veštačkog ili ovakvog-onakvog posrbljavanja. Mada nisu procenti i ko se kako izjasnio toliko bitni, bitno je to šta se sve radi da se ne samo procentima nego na sve moguće načine vojvođanske specifičnosti potpuno ukinu i Vojvodina postane identična Srbiji pa se zatim i ukine
  • istoričar

    05.09.2016 09:28
    LSV za referendum o simbolima
    Vlada N. Žalosno je kada se neko potpisuje srpskim imenom a ne zna od koga su se Srbi u Vojvodini oslobodili! Ali nikad nije kasno- uzmi istorijsku čitanku pa napred! Nije sramota ne znati i učiti, sramota je kada se pretvaraš da znaš a u stvari si neznalica.
  • V

    05.09.2016 09:27
    @Deran
    Derane, kad već tako bolje od mene se razumete, hajte mi naći jedan ili više primera na svetu (u "normalnim" državama) gde se pored postojeće zastave (koja i ovakva kakva je ima na sebi srbijansku trobojku) u nekoj autonomjoj regiji uvode i tzv. tradicionalni simboli koji još više liče na državne simbole. Vojvodstvo na koje se ovde poziva trajalo je vrlo kratko i na mapi je izgledalo drukčije od današnje Vojvodine, te nema razloga nadovezivati se na tako nešto. Vojvodini trebaju nadnacionalni simboli i čuvanje preostalih specifičnosti i različitosti. U protivnom, preimenujte je u Beograd pa da završimo
  • Sonja

    05.09.2016 08:43
    Re. Carls Tejlor
    Veštačko posrbljavanje vojvodine

    Ne verujem šta čitam, pa gospodine AP vojvodina ima 68% Srba, dakle 66% je dvotrećinska većina, osnovali su je Srbi (1848), a ne Mađari, Hrvati, Rusini, Rumuuni ili Nemci.
    Kao Vojvodstvo uvek je nosilo srpski predznak, pa čak i pod Austrijom (1849-1861).
    Jedini narod koji je uložio napor da ovo vojvodstvo vidi svetlost dana su bili Srbi, a svi drugi su bili protiv njega.

    Tek da se zna.
  • Deran

    05.09.2016 08:36
    @V
    Bavarska, Lombardija, Istra?

    Na čemu ste vi?
    Ovde se uvodi prva zastava i grb koji je usvojen 1848. godine, pre nego što je dodatke (u vidu crnih orlova) ubacila Austrija 1849. godine.
    Druge simbole Serbsko vojvodstvo nije imalo, ili Vojvodstvo Serbije, kako se zvanično zvala 1848. godine ova oblast (Bačka, Baranja, Srem i Banat).
    U narodu je nazivana Serbska vojvodovina.

    Nikakve druge izvorne simbole Vojvodina nije imala, sem ove zastave i grba.

    Bavarska je bila kraljevina i imala je svoje simbole kroz istoriju, da ne spominjem još mnogo stariju Lombardiju,a Istra ima grb tek od 1860. godine, kada je formirana austrijska Markgrofovija Istra.

    Dakle sve je OK, niko nije prevaren i nasamaren.
    Polupismeni misle da im pripada ova oblast, jer ne poznaju istoriju, pa šamaraju gluposti po forumima i porede kruške i jabuke.
  • Carls Tejlor

    04.09.2016 20:21
    Ovo vestacko posrbljavanje Vojvodine ce jednom tako lepo da pukne pa cemo reci "pa, pa" srbiji odnosno onima koji unazadjuju ovo podneblje. Smejacu se svim pro srbima, odnosno mozdano ogranicenoj populaciji, njihovim zaostalim nacionalistickim snovima i frustracijama :)
  • V

    04.09.2016 20:03
    V
    Bavarska, Lombardija, Istra... svi mogu imati svoju i to baš svoju zastavu. Vojvodina je jedina regija kojoj se nameće ista zastava i grb kao državna zastava i grb. Nek Beograd na svoj grb stavi ocila, a Vojvodina mora imati nešto svoje što se ne vezuje za samo jednu naciju - to je jedini smisao Vojvodine
  • mile

    04.09.2016 18:08
    Ligasi bolje da se pokriju usima I nastave saradnju sa sns, posto na sledecim izborima nestaju , jer su prodane duse, barem uprava sa Cankom na celu.
  • мика

    04.09.2016 17:49
    Данашња Војводина је створена у крвљу српског народа који се вековима борио на све начине да српско Војводство уједини са матицом Србијом. Она Чанкова крпа са којом је наружио српску тробојку и ставио 3 петокраке треба да оде на сметлиште историје. Из те исте фабрике застава је створена и застава непостојеће државе *Косово и застава БиХ, популарна Варта.
    Иначе Чанак зна да референдум неће бити одржан па му је ово само још једна прилика да убира поене код неких људи, и то оних који имају кратко памћење и не сећају се колико је само пута Чанак пљунуо на Војвођане улазећи у коалиције са свима искључиво ради фотеље а не грађана покрајине које је испалио безброј пута...
  • Bačvan

    04.09.2016 16:36
    Iskreno rečeno
    @Vojvodjan

    Grb zaista postoji, ali i zastava i nju su svojom krvlju promovisali Srbi 1848. godine, pa je red da se ona i vrati u upotrebu, a da se odbaci evrounijatska krpa, koja je i do sada služila za brisanje pozadine, kod "uneređenih" članova LSV-a i DS-a.
  • Vojvodjan

    04.09.2016 15:53
    -
    grb već postoji i dobar je takav kakav je, a zastava bi trebala biti plavo-žuto-zelena. Vojvodini ne trebaju ocila i srbijanska trobojka jer u Vojvodini ne žive samo Srbi
  • Ug

    04.09.2016 15:44
    Ja imam predlog za simbol Vojvodine. Lala u pasivnom gej položaju dok mu iz pozadine viri jarbol sa zastavom Srbije. Savršeno oslikava realno stanje stvari.
  • Marko

    04.09.2016 14:29
    nije ovo ništa nego obično zapi.avanje teritorije. Iluzionarstvo gde ti jednom rukom mašu da usmeriš pažnju a drugom rukom koju ne vidiš trpaju pare u džepove od prodaje zemlje
    Bolje pravite fabrike gde će radnici imati veća prava nego da budu robovi za minimalne plate.
  • '91-propustena sansa

    04.09.2016 12:30
    Tja
    Ja cekam neki drugi, malo ozbiljniji referendum, ali sva je prilika da ce ga doziveti tek moji unuci. Ali bolje ikad nego nikad... A ovi lsv-udbaski saradnici bolje da se pokriju usima.
  • Srbin

    04.09.2016 12:26
    Pa zašto liga separatista vojvodine nije raspisala referendum kad je postavila onu pro američku zastavu?
  • Nebojša

    04.09.2016 12:13
    infrastruktura, porezi
    Predlažem gospodi koja gledaju svoj džep i išta više da zbog građana Vojvodine traže sledeće:
    1-krak autoputa Novi Sad-Zrenjanin-Srpska Crnja
    2-krak autoputa Bačka Topola - Sombor - Apatin
    3-krak autoputa Pančevo- Vršac
    4-krak autoputa Novi Sad - Fruška Gora - Ruma
    5- most preko Dunava kod Bele Crkve
    6-da se fabrike stranih investitora otvaraju i u Bačkoj i Banatu a ne samo u 3/4 mest u Sremu Inđija, Pećinci, Šimanovci, Stara Pazova
    7-da država kreditira sisteme navodnjavanja koji bi se plaćali povećanim prinosima kultura na rok od 5 godina
    8- da se smanje za 50% porezi na imovinu koji se bezobrazno visoki i sa nerealnim cenama koje daje poreska uprava koje služe kao poreska osnovica
    Sve ovo je preduslov da bi se otvarale fabrike, pokrenula proizvodnja a time se rešavaju radna mesta ljudima i normalan standard a ne da Vojvodina bude svetski rekorder po broju samoubistava i gde se deca ubijaju jer nemaju ni za autobusku kartu da bi išla u školu.
    A onda gospodo, svako ko hoće da se bavi politikom ili je sada u politici prvo da dokaže poreklo svoje imovine spram zvaničnih prihoda koje je imao. Ako ne moe da dokaže i da ih pokrije konfiskacija imovine.
    Dajem predloge konkretnih rešenja, a ovo je samo mali deo.
    Hvala portalu 021 što omogućava kvalitetne diskusije i različita mišljenja bez vređanja zbog suprotnih mišljenja.
  • Beda kao simbol

    04.09.2016 12:09
    He he he. Liga ušla u vlast gde kod ih je SNS primio. SNS više voli snishodljive Ligaše nego SPS.
    Uzgred kako će glasiti pitanje na referendumu ??
    Uzgred građane Vojvodine od simbola Vojvodine više interesuje,kada će se zaposliti, bolje živeti,
    i kada će svi na vlasti manje krasti ??
  • Nebojša

    04.09.2016 11:54
    A podržali su SNS
    LSV je podržao SNS na lokalnom nivou i dobili su više funkcija nego što imaju odbornika.
    LSV je podržao SNS i to se jano čuje i vidi iz izjava g-dina Čanka kada je UGAŠENA
    Još su rekli da su dobili ponudu koja se ne odbija, što znači da je bitna zadnjica i džepovi njih nekoliko, a sve ovo je klasično politikantstvo i licemerje.
    Elektrovojvodina i sedište preduzeća prebačeno u Beograd i pare od poreza idu u BEOGRAD a ne Novi Sad.
    Prosto neverovatno odakle im obraz da bilo šta traže i da oni pričaju o demokratiji, pravima, referendumu u isto vreme kada njihov lider i oni kao stranka se protive referendumu građana RS da imaju datum svoje republike, REPUBLIKE SRPSKE. Oni koji se protive referendumima sada traže referendum.
  • takimaki

    04.09.2016 11:25
    @vojvodina republika
    Sta, ti si tvoj vec pojeo. Polako grickaj. Trebace ti do republike.
  • Marko

    04.09.2016 11:08
    ...
    Iako se ne slažem sa politikom LSV, ipak ima pravo što se tiče referenduma. Simbole i kolektivni identitet ne treba da nameću osrednji politikanti. O njima treba odlučuju oni koji će se sa tim simbolima identifikovati. Politička i društvena sredina je danas dramatično drugačija od one iz 1848. godine.
  • vlada

    04.09.2016 10:56
    pa dje si bio
    Sto nisu raspisali referendum kad su izglasali onu zastavu?
  • Ekspert

    04.09.2016 10:47
    Fakti
    Vojvodina 1918. nije ušla u sastav Kraljevine SHS već u sastav Kraljevine Srbije i kao deo nje u SHS. Današnja Vojvodina istorijsko politički nema veze sa Vojvodstvom Srbija i Tamiški Banat iz 1848. niti tom iz 1918. ona je komunistička tvorevina iz 1945. Postala je za ovih 70ak godina činjenica ali ne više spec regija jer je danas u njoj 75% Srba, posledica kolonizacija iz 1920. i 1946. kao i ratova 90ih. Izgubili smo KiM a dobili Vojvodinu. Ne postoji iole značajniji i uticajniji političar odavde u Srbiji, bez obzira na titule jer su NS kadrovi medju lošijima zbog manjka odlučnosti, lojalnosti i upornosti. Sitne duše pa se zato glože oko gluposti a ne postaju ozbiljni igrači. E zato su zastava i grb bitni a ne stvaranje uticaja i moći na odluke u centru moći. Pajtić je dobio DS kada se isti raspao, Čanak je klovn, Mirović aparatčik i kralj behatona itd.
  • Naravno - ZA

    04.09.2016 10:39
    Ja sam za Referendum o Vojvodini, baš kao u Republici Srpskoj.
    "Da li ste za to da vaši novci ostanu kod vas?"
  • Vojvodina Republika

    04.09.2016 09:26
    Gde ste botine, stigli sendvici!!!
  • stiv

    04.09.2016 09:26
    borba
    Vaša borba od 25 godina za vaše nezasite članove dovela je na vlast preobučene radikale. Vaša zatava je rešena za 15minuta, pa ne znam šta će vam referendum sada, mogli ste onda. Nego zovite Pajtića, pa otiđite na sajmište da igrate fudbal(ako vam daju ključ)
  • Vlada

    04.09.2016 08:56
    Pametnije
    Bi bilo da razmisljate kako da nahranite gladan narod i decu koja su zeljna da barem nedeljom u krugu svoje porodice pojedu domacu supu i pojedu koje parce pohovanog mesa da vam penzioneri ne preturaju po kontejneru u potrazi za hranom jer nemaju za hleb stanje je takvo kad plate sve racune ostaje veliko nista.kako ste krenuli sa penzijama kad se krene u penziju isplacivacete pogrebne troskove ko doceka penziju.molim da mi niko nezameri ako sam nekog uvredio ja sam bogu hvala sa poslom raskrstio sa prevarantima u srbiji radim u eu
  • imigraniada

    04.09.2016 07:42
    Evo mog predloga za zastavu: u bela zastava (simbol naroda) u centru znak dolara (simbol novca) a oko njega lica canka, pajtica, mirovica, maje, bokana... kako im sa usta bale vise...
    Koja zastava bi bolje opisala stanje u Vojbodini
  • NAROD

    04.09.2016 06:46
    GLAD
    Prvo standard,pa radite šta hoćete!
  • NS49

    04.09.2016 06:21
    APV istinski nema dobre političare i zato nam tako ide a mnogi u centr. Srbiji to i jedva čekaju.
    Bilo nam je dobro i bez zastave APV a kad smo je počeli postavljati cepali su je a kako nije zvanična niko nije krivično odgovarao.
    Niko od domaćih pollitičara da kaže da je Vojvodina nerazdvojni deo Srbije što se mnogima na jugu baš i sviđa pa imaju razloga za "brigu".
    Činjenica je da je Vojvodina od najrazvijenog dela Srbije sada najnerazvijeniji pa toliko od lokalnih političara. Kako su radili tako nam je.
  • Venom

    04.09.2016 03:17
    Ajde
    Ja sam ZA novu zastavu bi grb zato sto je Vojvodina sastavio DEO Srbije i ona krpa koja je dosad služila za brisanje poda nema veze mi sa jednim,ni sa drugim od ova dva pojma. Kada smo već kod toga,niko se nije sletio da raspisuje referendum kada se donosila sadašnja zastava i sadašnji grb,kasno su se setili demokrati je,imali su sansu
  • Fore i fazoni

    04.09.2016 02:06
    @Istoričar
    "Vojvodina se još 1918 godine oslobodila Austrije i Ugarske i pripojila matici Srbiji!"

    Oslobodila? :) A kad je ranije pripadala "matici Srbiji"?
    Nedaj Bože nikom da ga Srbijanci oslobađaju!
  • Mirko

    04.09.2016 02:02
    @kokson: biće pre da su rekli Kravić, Kolar i Jovanović.
    Oni su zahtevali da se uđe u koaliciju sa SNSom
  • pera

    04.09.2016 01:38
    smaranjeeeeee, dokle vise ovo. who cares
  • Miroslav

    04.09.2016 01:16
    podruga
    Podruznica nam se podruguje

    Pa oni za SNS rade prljav posao i traze raspisivanje, kada je nemoguce dobiti zeljeni autonomaski rezultat
  • alek

    04.09.2016 01:09
    Dokon pop i jarice krsti. Toliko nam je dobro, ima posla, privreda radi, nece biti velikih ratova, imamo viska energenata, ne zavisimo od nikoga....
    Pa hiljadu mu bubnjeva Darkvuda jeste li vi normalni. Pa zar stvarno nema na cega da se energija utrosi. Vec na samo ovakve gluposti. Onaj veliki iz bg potpaljuje rat i mrznju, vi bulaznite i sirite je dalje dok kapitalisti otimaju imovinu i blago ove zemlje u kojoj na zalost sa vama zivimo.
  • VladaN

    04.09.2016 01:05
    @istoričar
    "oslobodila"... od koga? To je isto kao što se pravi cirkus od oslobađanja NS od, ne znam koga. Pa ušla vijska na teritoriju druge države i oslobodila je dela njene teritorije. Ugarska je Trijanonskim sporazumom, 1920, izgubila dve trećine svoje teritorije i Vojvodina je postala deo Kraljevine SHS. Nadam se da ste pod "maticom" podrazumevali Kralevinu SHS. Ako ste već istoričar onda to i budite a ne "krojač" iste. Usput, da li imate isti "kroj" i za Kosovo?
  • Nebojša

    04.09.2016 00:39
    Može može
    Može može, referendum, pod istim uslovima i na isti način kako su DS i LSV raspisali referendum kada su usvajali ovu odvratnu zastavu sa 3 zvezdice od tri države Banata, Bačke i Srema. Samo su g-din Čanak i g-din Pajtić zaboravili ko se priključio Srbiji 25.11.1918 godine i da nisam video da traže da se VRATI BARANJA koja je oteta i POLA SREMA koji je otet.
  • Limanac 3

    04.09.2016 00:05
    Ligasi, udjite u rupu i ne izlazite!!!!
  • Pera Lozac

    03.09.2016 23:48
    (Izvinite ali moram da provociram,ne bi li vas naterao da se zamislite). Naziv-Autonomna Pokrajina Vojvodina. U cemu,po cemu je to Autonomna ? Znate li sadrzaj/pravno tumacenje tog pojma ? Treba zahvaliti politicarima Srbije jer su pokrenuli ratove 90.ih. Treba zahvaliti politicarima Hrvatske sto su pokrenuli ratove 90.ih. Rezultat po jedinu zonu Bivse Jugoslavije koja
    se ne treba stideti sebe i svog ponasanja-Nagrada...raseljeni ljudi (voljom i nevoljom) -70% Madjara u Madjarskoj,40% Hrvata u Hrvatskoj, 100 % Slovaka stvorilo rezervnu varijantu u Slovackoj (nisu se odselili,ali je pitanje trenutka). Novih milion gradjana iz Krajine i Bosne. Autonomija-cemu,kad ne postoji ?
  • Povika na vuka,

    03.09.2016 23:33
    a lisice meso jedu
    A jedan referendum sa pianjem da li smo za to da gospodin bude direktor u Elektrovojvodini?
  • Branislav

    03.09.2016 23:20
    Pa zar ovi nisu u koaliciji sa naprednjacima ?!
  • Neutron

    03.09.2016 22:56
    Znate šta, imajte međusobne seksualne odnose i jedni i drugi. Šta biste drugo radili sa vašom (ne)intaligencijom nego mlatili praznu slamu?!
  • milan

    03.09.2016 22:44
    moze referandum al za ukodanje autonomije
  • istoričar

    03.09.2016 22:24
    LSV za referendum o simbolima
    Vojvodina se još 1918 godine oslobodila Austrije i Ugarske i pripojila matici Srbiji! A, gde živi odnosni predlagač? Možda još u Austrougarskoj?
  • kokson

    03.09.2016 22:02
    zar ovi još postoje?
    nisam ni znao da lsv još postoji, pa čanak je rekao da su postali pokrajinska podružnica sns!!! da li ovo znači onda da se i sns zalaže za referen-dum-dum...sjajno
  • Pier

    03.09.2016 22:00
    Nada poslednja umire
    Malo me ohrabrilo sto vidim da se narod ne prima na ove ludine sa kojima jedni treba da pokazu da su veliki srbi a drugi da su veliki vojvodjani a svi zajedno nisu uradili nista ni za srbiju ni za vojvodinu
  • MinimalWeber

    03.09.2016 21:51
    ...
    Srbijanci, bolje raspisujte referendum, jer koštace vas skuplje kad se Vojvodina otcepi!
  • Deran

    03.09.2016 21:32
    Ček, ček
    Ne sećam se da su se ovi licemeri iz LSV-a setili referenduma kada su nam nametnuli za zastavu onu evrounijatsku (plavu) krpu sa tri šljokice.
    Kada su na vlasti onda ne znaju šta je to referendum?
    Usput gde im je šljokica za Baranju, koja je bila sastavni deo Vojvodine, tj. Serbskog vojvodstva iz 1848. godine?

    Referendum je bio na izborima,, jer je SNS zagovarao ovu zastavu, a LSV i DS su se tome protivili.
    Narod je rekao svoje upravo ove 2016. godine.
  • Sremčina

    03.09.2016 21:30
    Samo Republika
    LSV da niste is istog obora kao i ostale parazitsko politikantske stranke u srbiji i da imate onu stvar vi bi raspisali referendum o odvajanju Vojvodine od srbije.

    Pošto ste lažni Vojvođani sa platnim spiskom u Beogradu nematet pravo da uzimate Vojvodinu usta i vređate njene građane vašim poltronstvom.

    Vi i vaša nesposobna politika ste razlog zbog čega nam ovaj ološ menja simbole na prvom mestu.

    Svako dobro i doviđenja.
  • Referendum o svemu

    03.09.2016 21:16
    DODIK LIKE THESE
  • Никола

    03.09.2016 21:00
    Хоће референдум за грб и заставу, али милија им је и фотеља и власт у Новом Саду.
    Да није жалосно, било би смешно.
  • limun

    03.09.2016 20:53
    referendum
    Da treba da se odrzi i da se jos para potrosi i opere radi simbola na zastavi. I da se kroz grb i zastavu ubiraju politicki pojeni. Da me Tv jos vise zamara glupostima. I da mi Vucic dolazi u Novi Sad. Pa da trazimo dan Vojvodine, dan Banata, Backe i Srema. Pa da se raspisu vandredni izbori, pa da Maric pusti nove Parove. Pa da jos vise mladih ode iz zemlje.
  • gradjanin

    03.09.2016 20:50
    vjvodine
    Vidim dasu grb I zastava najveci problemi I to se podize na najvisi moguci novo. Umesto da se razgovara o zemlji, finansiranju, navodnjavanju, infrastrukturi, investicijma...
  • rodoljub

    03.09.2016 20:29
    nezavisni
    Ja predlazem da se referendum raspise sa pitanjem: da li je Canak lazni antifasista ?
  • Pera Perica

    03.09.2016 20:28
    Ha ha
    Koga jos uvek zanima sta hoce LSV
  • Ne objavljujete

    03.09.2016 20:28
    suprotna mišljenja
    Referendum naravno! Ima se para, može se! Idioti neradnički. U stvari, Čanak je lepo zaradio naše novce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna